Mleté hovězí maso zapečené se špagetami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 500 g Hovězí maso mleté
  • 500 g Špagety
  • 3 ks Cibule
  • 3 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 l Voda pitná
  • 0.5 dl Olej olivový
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 dl Hovězí vývar základní
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Tuk
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 751 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 236 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 90.8 mg
  • Draslík 372.8 mg
  • Vláknina 1747.3 mg
  • Vitamín A 1747.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody, pak je scedíme přes síto a necháme okapat.

  • 2

    Připravíme si bešamelovou omáčku. V pánvi rozehřejeme 4 lžíce másla, vmícháme 4 lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme ji 1 dl hovězího vývaru a vše rozšleháme, přidáme muškátový oříšek, osolíme a vaříme 15 minut. Pak přilijeme 1 dl smetany, promícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.

  • 3

    Cibule oloupeme a nakrájíme najemno, v míse smícháme s mletým masem a rajčatovým protlakem, opepříme a osolíme.

  • 4

    V pánvi rozehřejeme olej a masovou směs na něm smažíme tak dlouho, až se odpaří všechna tekutina.

  • 5

    Do tukem vymazané žáruvzdorné zapékací mísy vložíme uvařené špagety, zalijeme je částí bešamelové omáčky a dáme vrstvu masa z pánve. Přilijeme zbývající bešamel a posypeme nastrouhaným sýrem.

  • 6

    Mísu vložíme do předehřáté trouby a 30 minut zapékáme.

Komentáře k receptu