Ciabatta - italský domácí chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 150 g Mouka chlebová
  • 20 g Droždí
  • 350 g Mouka chlebová
  • 20 g Droždí
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 247 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 330 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 0.3 mg
  • Draslík 208.2 mg
  • Vláknina 483.8 mg
  • Vitamín A 483.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na domácí italský chléb zvaný ciabatta nejdříve připravíme kvásek. Několik hodin dopředu si dáme do misky 150 g pšeničné chlebové mouky, 1,5 dl vlažné vody s 3-4 lžíce mléka, 0,5 lžičky cukru a 20 g droždí. Misku zakryjeme a necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Do větší mísy nasypeme 350 g pšeničné chlebové mouky se solí, přidáme rozdrobené droždí (20 g), lžíci olivového oleje, 0,5 lžíce octa, drcený kmín a 1,5 lžičku soli. Vše promícháme, přidáme první vykynutý kvásek, znovu promícháme a těsto důkladně uhněteme (nejlépe rukou).

  • 3

    Vypracované těsto by mělo být polotuhé - spíš řidší, hladké, vláčné. Pokud by se trošku lepilo, nevadí. Těsto poprášíme moukou a zakryjeme čistým plátnem. Necháme kynout asi 3 hodiny.

  • 4

    Vykynuté těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál (2-3 lžíce hladká mouka) a rozdělíme na dvě části. Každý díl opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vysypaný moukou. Opatrně je vytáhneme do délky tak, že si předtím ruce pomoučíme. Taháme opatrně, abychom nevyhnali z těsta vzduchové bubliny. Pokud by se těsto rozlilo do stran, můžeme je podélně v polovině překlopit. Vytáhnuté těsto je ve tvaru rozpláclé veky. Obě těsta dáme na jeden plech, necháme je nezakryté ještě asi 15-20 minut kynout. Pak rozehřejeme troubu na 220°C a dospod trouby dáme hrneček s vodou. Obě ciabatty upečeme.

  • 5

    Chléb pečeme přibližně 30-40 minut. Můžeme jej v polovině pečení překrýt pečícím papírem. Upečený chléb má zlatohnědou kůrku a zní na poklep dutě.

Komentáře k receptu