Bramborové noky s omáčkou
Suroviny
- 450 g Brambory
 - 90 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 70 g Sýr Parmezán
 - 200 g Žampiony čerstvé
 - 70 g Lanýžová salsa
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Šalotka
 - 2 dl Víno šumivé (sekt)
 - 1 dl Ocet ze šampaňského - Balsamic
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 593 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 769 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 221 mg
 - Draslík 949.3 mg
 - Vláknina 8455 mg
 - Vitamín A 8455 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 653 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Při teplotě 195°C pečeme brambory vcelku na hrubé soli cca 45 minut. Horké je oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, žloutky, nastrouhaný parmezán, sůl a zamícháme. Těsto upravíme do válečků a rozkrájíme na kousky. Naplníme je lanýžovou salsou a vyválíme ve dlaních do tvaru kuličky. Pomocí vidličky vytvoříme noky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme 3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
 - 
                                2
Uvařené noky vložíme do talíře a přelijeme napěněnou omáčkou.
 - 
                                3
Omáčku připravíme smícháním octa, nakrájené šalotky, tymiánu a varem zredukujeme napůl. Přidáme nakrájené žampiony, šampaňské a opět necháme vyvařit napůl. Z omáčky vyndáme tymián a všleháme máslo. Osolíme a opepříme. Ihned podáváme.