Kapr pečený po židovském způsobu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Rozinky tmavé
  • 50 g Brusinky sušené
  • 50 g Švestky sušené
  • 100 g Mandle
  • 600 g Brambory
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 600 g Kapr obecný
  • 150 ml Rum
  • 300 ml Víno bílé
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 4 kávová lžička Povidla švestková
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Koření perníkové
  • 3 ks Hřebíček
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1120 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 154 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 169.4 mg
  • Draslík 1483.2 mg
  • Vláknina 18154 mg
  • Vitamín A 18154 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 39.1 mg
  • Vitamín E 7.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 99.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené ovoce nasypeme do menšího hrnce a zalijeme rumem. Z jednoho chemicky neošetřeného citronu odkrájíme kůru, nakrájíme nadrobno a přidáme k ovoci. Počkáme, až směs přijde k varu. Pak hrnec odstavíme z plotny, směs mírně posolíme, vložíme lžíci cukru a 100 ml vína.

  • 2

    Přichystáme kastrol, do něhož vložíme sádlo a necháme rozpustit. Nasypeme lžíci cukru a počkáme, až zkaramelizuje. Zamícháme čtyři lžičky povidel. Přilijeme zbylé víno a neustále mícháme. Čekáme, až začne vřít, potom k tomuto základu přidáme ovoce s rumem a několik celých spařených a oloupaných mandlí.

  • 3

    Oškrábeme brambory a doměkka je uvaříme. Pak z nich slijeme vodu. Hrnec s brambory dáme zpět na plotnu a zalijeme je teplým mlékem a smetanou. Nejprve je kvedlačkou rozšťoucháme a potom vložíme máslo. Pomocí kuchyňského robotu s metlami rozšleháme a lehce osolíme.

  • 4

    Připravíme pánev. Kapří filety očistíme, osolíme a opepříme a potom z každé strany zprudka přibližně tři minuty opékáme na másle.

  • 5

    Pánev odstavíme z plotny a na filety poklademe švestky. Přestříkáme lehce rumem. Přidáme omáčku, bramborové pyré a podáváme.

Komentáře k receptu