Pikantní chléb s olivami a Nivou z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 20 g Droždí
  • 70 g Olivy zelené
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 g Mouka špaldová celozrnná
  • 400 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Med včelí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Oregano sušené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 368 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 618 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 10 mg
  • Draslík 131.9 mg
  • Vláknina 1301.8 mg
  • Vitamín A 1301.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.

  • 2

    Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.

  • 3

    Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1 decilitrem studené vody, přisypeme 300 gramů pšeničné hladké mouky, přidáme pepř a bazalku. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.

  • 4

    Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

  • 5

    Nivu nakrájíme na malé kostičky, olivy vypeckujeme a necháme na sítu okapat.

  • 6

    Vykynuté těsto vyjmeme z formy na moukou posypanou pracovní plochu a zapracujeme do něj nakrájený sýr a rozpůlené olivy.

  • 7

    Z formy odstraníme míchadla, dáme do ní těsto a vložíme ji zpět do pekárny. Nastavíme program pro pečení a pekárnu zapneme.

  • 8

    Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout. Chléb krájíme až když je zcela chladný.

Komentáře k receptu