Italské rizoto s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 80 g Sýr Parmezán
  • 400 g Rýže Arborio
  • 400 g Chřest zelený
  • 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 200 ml Víno bílé
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 1 ks Šalotka
  • 1 polévková lžíce Balsamico ocet
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 789 kcal
  • Sacharidy 102 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 912 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 101 g
  • Cholesterol 52.4 mg
  • Draslík 365.2 mg
  • Vláknina 4250 mg
  • Vitamín A 4250 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.9 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zelený chřest omyjeme a rozkrájíme na kostičky.

  • 2

    V kastrolu rozpustíme máslo a nasypeme na něj nadrobno nakrájenou šalotku. Počkáme až zesklovatí, ovšem neměla by zhnědnout. Přisypeme rýži, kterou krátce orestujeme. Na porci rizota počítáme dvě hrsti rýže. Díky tomu bude mít rizoto výraznější chuť a také se stane krémovějším. Zalijeme bílým vínem. Necháme vařit, dokud se všechno bílé víno úplně neodvaří a v kastrolu opět nezbude jenom tuk. K rýži budeme přidávat na kostičky nakrájený chřest. Vlijeme zeleninový vývar, aby hladina vývaru sahala asi půl centimetru nad rýží. Mícháme a necháváme provářet. Když se vývar odpaří, přiléváme postupně další, dokud není rýže úplně hotová.

  • 3

    Pak odstavíme pryč z ohně a nasypeme strouhaný parmezán. Vložíme lžíci másla. Teď už se rýže nesmí vařit. Promícháme a necháme 2 minuty odležet.

  • 4

    Na talíři rizoto ještě dozdobíme plátky parmezánu a zakápneme balzamikovým octem.

Komentáře k receptu