Zelné závitky v pikantní omáčce
Suroviny
- 1 ks Cibule
 - 1 ks Zelí hlávkové bílé
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Zázvor mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 5 dl Vývar zeleninový
 - 2 dl Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 - 2 polévková lžíce Rozinky tmavé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 344 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 779 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 28.3 mg
 - Draslík 1155.7 mg
 - Vláknina 28489.5 mg
 - Vitamín A 28489.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 194.9 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z omytého zelí odstraníme vnější listy, od vybraných větších listů odkrojíme střední žebra. Listy na závitky 5 minut namočíme do slané vody, pak je necháme okapat.
 - 
                                2
Česnek i cibuli oloupeme, celer oškrábeme a omyjeme, vše nakrájíma nadrobno a v pánvi na lžíci rozehřátého oleje krátce osmažíme. Do pánve k zelenině přisypeme opláchnutou rýži, rozinky, vše zalijeme 2 dl vývaru, pod pokličkou na mírném ohni 20 minut povaříme. Vmícháme lžíci zakysané smetany, podle chuti přidáme zázvor, citronovou šťávu, pepř a sůl, znovu důkladně promícháme. Směs rozdělíme na zelné listy, zavineme.
 - 
                                3
Do pánve vlijeme zbylý olej, závitky na něm krátce osmažíme ze všech stran, pak je vyjmeme a dáme vařit na 20 minut do hrnce se zbylým vývarem. Uvařené závitky opatrně vyjmeme a k hustému vývaru přimícháme rajčatový protlak i zbytek zakysané smetany. Omáčku opepříme a osolíme, promícháme a necháme ještě krátce povařit.