Rizoto s houbami a vepřovým masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Hrášek
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 350 g Rýže loupaná
  • 50 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 500 g Vepřové maso libové
  • 100 g Houby sušené
  • 750 ml Vývar zeleninový
  • 1 ks Cibule
  • 5 ks Okurky nakládané
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.47 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1043 kcal
  • Sacharidy 115 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 6081 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 115 g
  • Cholesterol 107.1 mg
  • Draslík 1318.1 mg
  • Vláknina 28214.8 mg
  • Vitamín A 28214.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.4 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3198.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dvě hodiny před započetím vaření do studené vody namočíme houby. Cibuli nasekáme nadrobno a vložíme na olej do kastrolu. Počkáme, než cibulka zesklovatí, a potom přihodíme vepřové maso, které jsme předtím nakrájeli na menší kousky. Restujeme, dokud se kousky masa nezatáhnou. Potom je lehce osolíme a opepříme.

  • 2

    K masu přidáme předem namočené houby, přilijeme i vodu, v níž jsme houby máčeli. Vlijeme zeleninový vývar a necháme vařit. Jakmile odhadneme, že by maso mohlo být z poloviny hotové, přisypeme k němu rýži, kterou jsme předtím propláchli a zbavili tak přebytečného škrobu. Rýže musí být úplně ponořená, pokud je to nutné, přilijeme tedy ještě další vývar.

  • 3

    Mezitím předehřejeme troubu na 160 °C. Počkáme, až začne rizoto vřít, potom odstavíme kastrol z ohně. Zakryjeme kastrol poklicí a vložíme do vyhřáté trouby, kde ho necháme 20 minut dopékat při teplotě 160 °C. Na másle zatím na pánvi orestujeme hrášek.

  • 4

    Jakmile je rizoto hotové, vyndáme ho z trouby a promícháme s orestovaným hráškem. K rizotu podáváme ke každé porci rozkrájenou nakládanou okurku a sypeme nastrouhaným sýrem Eidamem.

Komentáře k receptu