Grilované hovězí po brazilsku – cupím do brasil

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 420 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 100 g Olej olivový
  • 10 g Česnek
  • 7 g Máta
  • 30 g Koriandr čerstvý
  • 20 g Sůl mořská
  • 5 g Limetková šťáva
  • 1.5 kg Hovězí maso přední
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 315 kcal
  • Sacharidy 2 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 907 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 93 mg
  • Draslík 533.8 mg
  • Vláknina 554.1 mg
  • Vitamín A 554.1 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cupím je část hovězího masa z hrbu v zátylku, charakteristická pro brazilské hovězí plemeno zebu. Maso je tučné, charakteristicky mramorované a velmi chutné. Jako jediné z hovězích mas se griluje až do úplného propečení.

  • 2

    Nejprve připravíme pesto. Neloupané stroužky česneku dáme na pánev nasucho opražit tak, až se slupka skoro spálí. Pak ho teprve oloupeme. Získá tak kouřovou vůni. Oloupeme a na kusy nakrájíme cibuli, nasekáme koriandr a mátu. Do hmoždíře dáme olivový olej, cibuli, česnek, mátu, koriandr a limetovou šťávu, osolíme a rozmícháme.

  • 3

    Maso vcelku napíchneme na špíz, osolíme mořskou solí, potřeme pestem a necháme 2 hodiny marinovat.

  • 4

    Pesto setřeme, aby se nespálilo, maso zabalíme do pečící fólie. Pevně zavážeme, aby nevytékala masová šťáva. Takto maso pečeme 5 hodin na grilu při 80 °C. Pak maso vyndáme z grilu a sundáme fólii.

  • 5

    Znovu maso potřeme pestem a odkrojíme tenké plátky. Po každém odříznutí maso opět potřeme a necháme v grilu krátce zapéct.

Komentáře k receptu