Zapečené mleté hovězí s bramborovou kaší
Suroviny
- 450 g Cibule
- 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 900 g Hovězí maso přední
- 200 ml Víno červené
- 75 ml Worcester (worcesterská omáčka)
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Kuřecí skelety
- 2 stroužek Česnek
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 900 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 118 g
- Sodík 739 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 324.6 mg
- Draslík 2511.7 mg
- Vláknina 27630.8 mg
- Vitamín A 27630.8 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.7 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Hovězí libové maso nameleme, nadrobno pokrájíme cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme tymiánové lístky, oloupeme a rozpůlíme brambory a nameleme pepř. 
- 
                                2Tři lžíce olivového oleje na velké pánvi rozehřejeme na vysokou teplotu a na něm opečeme osolené a opepřené mleté maso. Ve velkém hrnci pak na lžíci olivového oleje dozlatova opečeme česnek s cibulí a tymiánem, přidáme maso s rajčatovým protlakem a zaprášíme moukou. Směs několik minut mícháme, podlijeme červeným vínem a polovinou worcesterské omáčky a zahříváme, až se tekutina odpaří na polovinu. Přilijeme hnědý kuřecí vývar podle Ramsaye, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme 30-40 minut, až je směs lesklá a hustá. Dáme ji na chvíli zchladit. Maso podle chuti přisolíme, připepříme a vmícháme do něj zbytek worcesteru. 
- 
                                3Mezitím doměkka uvaříme v osolené vodě brambory, rozmačkáme je a vmícháme do nich žloutky. 
- 
                                4Maso rozdělíme do 4 zapékacích misek, na něj navršíme bramborovou kaši. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 30 minut. 
- 
                                5Servírujeme horké, vhodnou přílohou může být rajčatový nebo míchaný zeleninový salát. 
- 
                                7Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]: 
- 
                                8Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar. 
- 
                                9Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku. 
- 
                                10Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme. 
- 
                                11Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        