Kolečka z brambor a smetany ze Želnavy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 300 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Smetana 16% (pochoutková)
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 6 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Cukr vanilka
  • 0.33 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 523 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 307 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 29.5 mg
  • Draslík 413.1 mg
  • Vláknina 8600 mg
  • Vitamín A 8600 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 325 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v 6 dl vody doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy, přidáme k nim hrubou mouku, sůl a velmi hustou zakysanou smetanu. Těsto dobře propracujeme a dáme na pomoučený vál. Vyválíme z něj placku silnou 1 cm a formičkou vykrojíme kolečka o průměru 6-8 cm.

  • 2

    V pánvi rozpustíme olej s máslem a kolečka z obou stran smažíme dozlatova. Usmažená kolečka dáme na talíře, pokapeme mlékem a když mléko nasáknou, změknou, posypeme je moučkovým cukrem s vanilkou a podáváme.

Komentáře k receptu