Knedlíky z bramborového těsta polévané povidly

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 57 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 80 g Mouka pšeničná hrubá
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Povidla švestková
  • 6 polévková lžíce Strouhanka
  • 6 polévková lžíce Perník
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 533 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 245 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 85.3 mg
  • Draslík 549.9 mg
  • Vláknina 7879.6 mg
  • Vitamín A 7879.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory dobře omyjeme, dáme do vody (7 dl) a vaříme 20 minut doměkka.

  • 2

    Uvařené scedíme, vychladlé oloupeme a jemně pomeleme. Dáme je do mísy, přidáme sůl, hrubou mouku, rozšlehané vajíčko, strouhanku a těsto dobře promícháme a dáme na pomoučený vál. Těsto dobře uhněteme, musí být dosti tuhé. Utvoříme z něj váleček o průměru přibližně 5 cm. Pak z něj nakrájíme dílky silné též 4-5 cm.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody. Knedlíky vaříme podle velikosti 10-12 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme sítem, necháme je okapat, dáme na talíře, polijeme je rozpuštěným máslem a rozehřátými švestkovými povidly. Povrch posypeme nastrouhaným perníkem, cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu