Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Mandle
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 80 g Mouka polohrubá
  • 20 g Droždí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 80 g Hera
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 40 g Cukr krystal
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 l Borůvky
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 987 kcal
  • Sacharidy 111 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 317 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 217.8 mg
  • Draslík 447 mg
  • Vláknina 12860 mg
  • Vitamín A 12860 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.1 mg
  • Vitamín E 10.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Borůvky přebereme, důkladně propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat. Okapané smícháme se medem.

  • 2

    Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme a najemno umeleme.

  • 3

    V míse smícháme krystalový a vanilkový cukr, polohrubou mouku, Heru a jemně umleté mandle a připravíme drobenku.

  • 4

    Ve velké míse vymícháme do hladkého těstíčka droždí se lžičkou krupicového cukru, zalijeme vlažným mlékem, přidáme trochu hladké mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout.

  • 5

    Do vykynutého kvásku přisypeme zbytek hladké mouky, dvě vajíčka a rozehřáté máslo, přidáme špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut na teplém místě kynout.

  • 6

    Na pečicí plech rozprostřeme pečicí papír, rozetřeme na něj rovnoměrně vykynuté těsto, vytvoříme vyšší okraje a střed posypeme borůvkami s medem a zasypeme mandlovou drobenkou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.

  • 7

    Koláč pečeme přibližně 30 minut v troubě, předehřáté na 170 stupňů Celsia.

Komentáře k receptu