Švestkové bramborové knedlíky s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 52 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 750 g Brambory
  • 30 g Mandle
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 110 g Cukr krupice
  • 25 g Strouhanka
  • 300 g Krupice dětská
  • 300 g Cukr kostkový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Hřebíček mletý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 kg Švestky
  • 0.27 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1223 kcal
  • Sacharidy 206 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 521 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 176 g
  • Cholesterol 86.4 mg
  • Draslík 1048 mg
  • Vláknina 19330.4 mg
  • Vitamín A 19330.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.4 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zralé, nečervavé švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Místo pecky dáme do švestky malou kostku cukru. V misce rozmícháme mletou skořici s mletým hřebíčkem. Každou švestku s cukrem obalíme v připraveném koření.

  • 2

    V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla, přisypeme nastrouhané vlašské ořechy a mandle, strouhanku a krátce směs osmažíme dozlatova. Přimícháme cukr, skořicový cukr a pánev s ořechy odstavíme z plotny.

  • 3

    Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na kostky a dáme vařit s litrem vody a lžičkou soli. Vaříme je doměkka přibližně 20 minut.

  • 4

    Scedíme je a horké brambory hned dáme na pomoučený vál. Hned k nim přisypeme krupici a pomocí válečku je rozmačkáme dohladka. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sůl, hrubou mouku a těsto dobře propracujeme. Vál máme stále dobře pomoučený. Z těsta vyválíme plát silný 5 mm. Rádýlkem z něj nakrájíme čtverečky (přibližně 7 x 7 cm). Na každý čtvereček těsta položíme švestku. Těsto dobře zabalíme a vytvarujeme kulaté knedlíky.

  • 5

    V hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s 0.5 lžíce soli. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody, promícháme a vaříme asi 5-6 minut. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou. Rozdělíme je na talíře, posypeme připravenou ořechovou směsí, polijeme roztopeným máslem a hned podáváme.

Komentáře k receptu