Jehněčí sekaný řízek na másle

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 60 g Vejce slepičí
  • 1 g Muškátový květ
  • 25 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 60 g Tuk
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 750 g Jehněčí maso
  • 150 g Žemle tuková
  • 10 g Citrony
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 600 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 374 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 989 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 109.1 mg
  • Draslík 11.4 mg
  • Vláknina 565.4 mg
  • Vitamín A 565.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 738.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jehněčí maso opláchneme a najemno umeleme spolu se žemlí namočenou ve smetaně. Osolíme, okořeníme, přidáme jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu, vejce a vše dobře promícháme.

  • 2

    Ze vzniklé hmoty pomocí mouky tvarujeme oválné řízky o tloušťce cca 10mm.

  • 3

    Řízky klademe do pekáče vytřeného tukem a v horké troubě je prudčeji opečeme.

  • 4

    Po opečení je obrátíme, zastříkneme vodou a za občasného přelévání vzniklou šťávou je pod poklicí dusíme.

  • 5

    Nakonec udušené řízky vyjmeme, šťávu procedíme, buď ji rozředíme nebo odvaříme, přisolíme, zjemníme máslem a nalijeme na řízky, které ve šťávě ještě krátce podusíme.

Komentáře k receptu