Odpalované věnečky pro celiatiky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 2 g Sůl
  • 20 g Cukr vanilka
  • 37 g Pudinkový prášek - vanilkový
  • 100 g Sádlo vepřové škvařené
  • 100 g Mouka Promix Uni
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Voda pitná
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 5 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 529 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 217 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 156.8 mg
  • Draslík 40.4 mg
  • Vláknina 74 mg
  • Vitamín A 74 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Věnečky: Vodu se sádlem dáme vařit. Když roztok začne vřít, začneme přisypávat mouku se špetkou soli. Těsto důkladně vyšleháme elektrickým šlehačem. Potom těsto sejmeme z plotny a po jednom zašleháváme vejce. Každé vejce šlehačem dobře vymícháme. Po přidání vajec ještě horkým těstem naplníme cukrářský pytlík a stříkáme těsto do tvaru věnečků na plech, na který jsme rozlili 2 lžíce vroucí vody - aby nám ve vzniklé páře nastříkané věnečky rychleji nakynuly. Nastříkané věnečky pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 200°C. Věnečky by měly být i uvnitř dobře propečené, aby neztvrdly. Po vystydnutí věnečky rozkrojíme a potřeme krémem a přiklopíme. Povrch věnečků posypeme moučkovým cukrem. Věnečky servírujeme jako pohoštění, nebo jako svačinu dětem.

  • 2

    Krém: Z vanilkového pudinkového prášku a 5 lžic krystalového cukru uvaříme hustý pudink z polovičního množství mléka, které udává návod na obale pudinku. Pudink necháme vychladnout přikrytý pokličkou, by se na povrchu pudinku neutvořila krusta. Do zcela vychlazeného pudinku vmícháme máslo, cukr krystal a cukr vanilkový. Krémem potíráme rozkrojené věnečky.

Komentáře k receptu