Zapečená rajčata plněná arménským salátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 750 ml Rýže dušená
  • 125 ml Víno bílé
  • 125 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 8 ks Rajčata
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.35 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • 6 polévková lžíce Rybíz červený
  • 4 polévková lžíce Oříšky piniové
  • 1 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 234 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 239 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 0.3 mg
  • Draslík 777.5 mg
  • Vláknina 10694.4 mg
  • Vitamín A 10694.4 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.3 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Velký pórek zbavíme tuhých zelených částí a nadrobno ho nakrájíme, na malé kousky posekáme velkou oloupanou cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme čerstvou petrželku a čerstvou mátu. Z velkých omytých rajčat seřízneme vršky a důkladně vydlabeme dužinu tak, aby slupka zůstala neporušená. Vybranou dužinu na jemno nasekáme.

  • 2

    Ve velkém rendlíku na olivovém oleji dozlatova osmažíme pórek s cibulí, pak přidáme dušenou rýži s rajčatovou dužinou, rybízem a s oříšky, posekanou mátu, petrželovou nať, mořskou sůl a mletý pepř. Směs promícháme a restujeme, až je aromatická a dobře prohřátá.

  • 3

    Vydlabaná rajčata naplníme kořeněnou rýžovou směsí, přiklopíme seříznutými vršky a vložíme je do pekáče. Zeleninový vývar smícháme s bílým vínem a prolisovaným česnekem, směsí přelijeme naplněná rajčata. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě rajčata asi 15 minut zapékáme.

  • 4

    Mezitím opereme a osušíme mladé špenátové listy, které pak v misce zalijeme 2/3 horké vypečené šťávy z rajčat. Špenátové listy rozdělíme na servírovací talířky a na ně položíme rajčata.

  • 5

    Plněná rajčata servírujeme pokapaná zbývajícím šťávou.

Komentáře k receptu