Rýžové jitrnice

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Cibule
  • 600 g Vepřová hlava
  • 500 g Vepřové plíce
  • 200 g Játra vepřová
  • 30 g Sůl
  • 200 g Rýže loupaná
  • 70 g Sádlo škvařené
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 75 g Vepřová střeva tenká
  • 150 g Tuk
  • 10 g Česnek
  • 200 ml Hovězí vývar základní
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 544 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 1391 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 313.6 mg
  • Draslík 371.6 mg
  • Vláknina 1895 mg
  • Vitamín A 1895 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou hlavu, plíce a játra očistíme a opláchneme. Uvaříme je v mírně osolené vodě (játra po 10 minutách varu vyjmeme), hlavu vykostíme a vše najemno umeleme.

  • 2

    Do směsi přidáme dušenou rýži, jemně nakrájenou a do zlatavé barvy na sádle osmahnutou cibuli, česnek utřený se solí, pepř a vše rozmícháme s dávkou vývaru z masa a přisolíme.

  • 3

    Prejt plníme do připravených střev a uzavřené jitrnice vkládáme do zbylého vývaru z vepřového masa. Zvolna vaříme 10-15 minut.

  • 4

    Uvařené jitrnice vyjmeme, zchladíme studenou vodou, necháme odkapat a ztuhnout.

  • 5

    Před podáváním jitrnice opékáme na tuku po obou stranách a při podávání je podléváme výpekem od pečení.

  • 6

    Jitrnice je možné podávat jen ohřáté ve vývaru.

Komentáře k receptu