Dušený zajíc s divokým kořením

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Knedlík kynutý
  • 100 g Slanina vepřová
  • 800 g Zaječí maso
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Divoké koření celé
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Víno bílé
  • 3 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1043 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 138 g
  • Sodík 646 mg
  • Bílkoviny 60 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 282.3 mg
  • Draslík 1171.6 mg
  • Vláknina 10589 mg
  • Vitamín A 10589 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54.4 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu nakrájíme na proužky. Cibuli, celer, mrkev a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. V misce si rozmícháme sladkou a kysanou smetanu. V druhé misce si dohladka rozmícháme hladkou mouku v 1 dl vody.

  • 2

    Omyté odblaněné a vykostěné maso (ze zadní části zajíce) nakrájíme na porce, které prošpikujeme slaninou. Maso osolíme a posypeme z každé strany čerstvě pomletým divokým kořením.

  • 3

    V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, vše krátce osmažíme, vložíme porce masa a společně vše smažíme dozlatova. Přilijeme 2 dl vody s 1 lžičkou octa a maso pod poklicí dusíme asi 60 minut. Během dušení přimícháme 1 lžičku hořčice.

  • 4

    Měkké maso vyjmeme a do vývaru za stálého míchání přilijeme rozmíchanou mouku ve vodě a vaříme asi 2-3 minuty. Omáčku dochutíme cukrem, bílým vínem a nakonec vmícháme smetanu. Povaříme asi 1 minutu a dosolíme podle chuti. Poté omáčku rozmixujeme dohladka. Porce masa dáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s kynutým houskovým knedlíkem.

Komentáře k receptu