Bažant na divokém koření se zázvorem
Suroviny
- 250 g Anglická slanina
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 ks Bažant obecný
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 špetka Tymián sušený
 - 4 špetka Pepř citronový
 - 1.2 l Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Zázvor celý
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1126 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 979 mg
 - Bílkoviny 113 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 360.6 mg
 - Draslík 1301.1 mg
 - Vláknina 2455.4 mg
 - Vitamín A 2455.4 mg
 - Vitamín B6 3.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.7 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Několik dní odleželého, vykuchaného, oškubaného a očištěného bažanta důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme jej, posypeme zvenku i zevnitř solí a čerstvě pomletým divokým kořením, které sami připravíme z nového koření, celého černého pepře, pepře 4 barev, 1 bobkového listu, sušeného tymiánu a jalovce. (Čerstvě pomleté koření v misce před posypáním promícháme.) Kousek čerstvého zázvoru omyjeme, oloupeme a nastrouháme do misky.
 - 
                                2
Očistíme cibule, které rozkrájíme na poloviny. Vnitřek bažanta vytřeme nastrouhaným zázvorem, vložíme cibule, 1 bobkový list a otvor uzavřeme. Bažantí prsa potřeme citronovým pepřem a sušeným tymiánem. Celého bažanta obalíme do dlouhých plátků Anglické slaniny. Slaninu můžeme na několika místech přichytit párátky. Bažanta zabalíme do alobalu. Poté položíme na záda do pekáče a trychtýřem do alobalu nalijeme 1.2 litru vody. Alobal důkladně uzavřeme. Pekáč s bažantem dáme do rozehřáté trouby na 190°C-200°C a maso budeme dusit 2 hodiny. Během dušení se voda z alobalu vypaří, zůstane jen šťáva.
 - 
                                3
Bažanta opatrně rozbalíme, naporcujeme, dáme na talíře, ozdobíme omytými snítkami petrželky a servírujeme.