Vepřový jazyk na hříbkách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Těstoviny vařené (průměr)
  • 200 g Hříbky čerstvé
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 100 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Vepřový jazyk
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Masový vývar
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1829 kcal
  • Sacharidy 263 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 957 mg
  • Bílkoviny 76 g
  • Uhlovodany 262 g
  • Cholesterol 295.9 mg
  • Draslík 4675.9 mg
  • Vláknina 87571.5 mg
  • Vitamín A 87571.5 mg
  • Vitamín B6 3.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 201 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté vepřové jazyky vložíme do hrnce, zalijeme je 1.5 litrem vody, přidáme bobkový list, 4 stroužky česneku, celý pepř, sůl a nové koření. Jazyky vaříme při mírné teplotě (50-60 minut) doměkka. Poté je vyjmeme a pod studenou tekoucí vodou opláchneme. Sloupneme z nich vrchní bílou kůži a jazyky pokrájíme na plátky silné asi 5-6 mm.

  • 2

    Očištěnou velkou cibuli a stroužek česneku pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté hříbky osušíme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme houby, které vydusíme. Poté je osolíme, posypeme kmínem, bílým pepřem, promícháme a pod pokličkou dusíme ve vlastní šťávě asi 5 minut. Poprášíme moukou, přilijeme vývar a vaříme dalších 6 - 8 minut.

  • 3

    Mezitím omyjeme kerblík s pažitkou a bylinky drobně pokrájíme. K houbám přidáme jazyk, 2-3 lžíce zakysané smetany. Přidáme bylinky, promícháme, dochutíme případně solí a podáváme s těstovinami.

Komentáře k receptu