Plněné kuřecí stehýnko na smetanovém rizotu s chřestovým ragú a červenou řepou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 80 g Cibule
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mléko plnotučné
  • 50 g Olej olivový
  • 100 g Pečivo pšeničné běžné máslové
  • 50 g Slanina vepřová
  • 100 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 80 g Červená řepa
  • 200 g Rýže Arborio
  • 150 g Chřest zelený
  • 50 ml Víno bílé
  • 250 ml Olej slunečnicový
  • 0.5 ks Citrony
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Kuřecí stehna
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1625 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 127 g
  • Sodík 411 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 403.4 mg
  • Draslík 880.7 mg
  • Vláknina 12759.5 mg
  • Vitamín A 12759.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.7 mg
  • Vitamín E 27 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 97.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme rizoto. Cibuli nasekáme najemno a na rozpáleném oleji krátce orestujeme. Přisypeme rýži a zalijeme vodou tak, aby byla zcela ponořená. Mírně osolíme a přidáme část omytých bylinek i se stonky. Poté vaříme, dokud se tekutina zcela neodpaří. Bylinky vyjmeme, rýže by měla být téměř měkká. Přilijeme smetanu, krátce povaříme a část jí necháme odpařit. Krémové rizoto udržujeme teplé pod pokličkou.

  • 2

    Na nádivku otrháme z bylinek lístky a nasekáme. Pečivo pokrájíme na kostičky a pokropíme ho mlékem rozšlehaným se žloutky. Ochutíme solí, posypeme nasekanými bylinkami a přidáme kousek másla.

  • 3

    Na bramborové hnízdečko oloupeme 2 brambory a nastrouháme je na co nejdelší slámu. Košíček nebo sítko na dně i po stranách vyložíme bramborami a druhým košíčkem přiklopíme a uzavřeme. Ponoříme do rozpáleného oleje a osmažíme.

  • 4

    Na omáčku odkrojíme vršky chřestu, vložíme do pánve s rozpuštěným máslem, zastříkneme vínem, osolíme a přidáme kolečko citronu. Necháme několik minut ve vroucí lázni, přidáme na kostičky pokrájenou červenou řepu a krátce prohřejeme.

  • 5

    Spodní část kuřecího stehýnka vykostíme, vrchní část očistíme a uvolníme. Spodek zlehka naklepeme paličkou. Do středu vložíme část nádivky a dlaní upravíme do původního tvaru. Obalíme plátky slaniny a maso jí stáhneme. Kost zabalíme do alobalu, vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme cca 20 minut.

  • 6

    Usmažená hnízdečka naplníme rizotem, umístíme na stranu talíře, přidáme stehýnko, doplníme chřestovým ragú a dozdobíme kostičkami červené řepy. Můžeme pokapat kari olejem a ihned podáváme.

Komentáře k receptu