Slepice zadělávaná na houbách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 7.5 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Mrkev kořen
  • 37.5 g Pórek
  • 50 g Petržel - nať
  • 100 g Hříbky čerstvé
  • 25 g Petržel kořen
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.25 ks Cibule
  • 0.5 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.25 ks Bobkový list
  • 0.75 ks Hřebíček
  • 1 ks Šalotka
  • 0.25 špetka Sůl
  • 0.25 špetka Muškátový oříšek
  • 0.25 špetka Pepř bílý
  • 0.25 l Voda pitná
  • 0.62 dl Víno bílé
  • 0.25 kg Slepice
  • 0.25 polévková lžíce Celer - nať
  • 13.25 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 0.25 polévková lžíce Sůl
  • 0.25 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.25 polévková lžíce Bazalka
  • 0.25 polévková lžíce Libeček
  • 0.25 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Dolin - Vermouth
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 757 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 216 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 270 mg
  • Draslík 630.2 mg
  • Vláknina 10751.2 mg
  • Vitamín A 10751.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bešamelová omáčka [2846]:

  • 2

    Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu.

  • 3

    Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, potom cibuli vyjmeme. Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.

  • 5

    Slepičí bujón [28675]:

  • 6

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř, sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 7

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice na houbách.

  • 9

    Oloupeme šalotku, nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo, necháme na něm pokrájenou šalotku zesklovatět. Poté přidáme očištěné a na plátky pokrájené hřiby, podusíme, přilijeme vermut. Podušené houby vložíme do již připravené bešamelové omáčky, promícháme.

  • 10

    V misce rozšleháme žloutky ve smetaně, přimícháme je do bešamelu. Ten prohřejeme, ale už nevaříme, pokrájené kousky slepice přelijeme bešamelovou omáčkou s houbami. Před podáváním ještě posypeme na drobno nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu