Pečená divoká kachna s jablky a švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Švestky sušené
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 5 ks Jablka
  • 1 ks Kachna divoká
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 378 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 397 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 44.2 mg
  • Draslík 460 mg
  • Vláknina 12660.9 mg
  • Vitamín A 12660.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou vykuchanou kachnu zbavíme tuku, promyjeme octovou vodou a pod tekoucí vodou ji dobře propláchneme, poté osušíme, zevnitř osolíme a posypeme drceným kmínem.

  • 2

    Omytá, oloupaná jablka rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky, které dáme do větší mísy. Sušené švestky bez pecek v sítu propláchneme, necháme okapat a dáme je k jablkům. Přidáme vlašské ořechy, cukr, skořici, muškátový oříšek, ovoce promícháme a vložíme do kachny. Otvor uzavřeme párátky. Povrch kachny osolíme, posypeme kmínem a vložíme ji do pekáče, který jsme vytřeli máslem. Přilijeme 1.5-2 dl vody a pečeme při 200°C přibližně 70-80 minut dozlatova. Během pečení kachnu poléváme výpekem, pokud je třeba, podlijeme ji vodou.

  • 3

    Dozlatova upečenou kachnu vyjmeme, dáme na mísu a rozporcujeme. Do výpeku přimícháme smetanu, ve které jsme si rozmíchali dohladka mouku. Krátce povaříme a výpek - omáčku přecedíme přes síto do misky.

  • 4

    Porce kachny dáme na talíře, ovoce poklademe okolo masa, polijeme omáčkou a servírujeme.

Komentáře k receptu