Pórkový krém se smetanou a tvarohovými hrudkami s rajčaty a lnem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 800 g Pórek
  • 250 g Tvaroh jemný
  • 20 g Lněné semínko
  • 50 g Krupice pohanková
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Rajčata
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Šalotka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Vývar drůbeží
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 982 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 923 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 225.1 mg
  • Draslík 981.7 mg
  • Vláknina 11929.8 mg
  • Vitamín A 11929.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.3 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Semínka lnu necháme předem 2-3 dny klíčit na mokré gáze. Mezitím občas zarosíme vodou. Před přípravou polévky len odtrhneme, proláchneme ledovou vodou a necháme okapat.

  • 2

    Pórek očistíme a světlou část pokrájíme nadrobno. Vložíme do vody, vymyjeme a necháme osušit na sítu. Šalotku očistíme a najemno nasekáme.

  • 3

    V kastrolu rozpálíme máslo a cibuli s pórkem na něm necháme zpěnit. Zakryjeme poklicí a na středním ohni cca 10 minut podusíme. Poté přilijeme vývar, přivedeme k varu a přidáme smetanu. Zakryté dusíme při mírné teplotě dalších 10 minut. Poté vše přelijeme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré. Přes jemný cedník přecedíme, osolíme a opepříme dle chuti. Zjemníme máslem, případně ještě smetanou.

  • 4

    Na tvarohové hrudky vymačkáme tvaroh v utěrce, přidáme vejce, žloutek, pohankovou krupici, koření a mírně osolíme. Zakryjeme a na chladném místě necháme odležet cca 20 minut. Mezitím omyjeme rajčata, oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Smícháme se lnem a tvarohem. Pomocí lžíce odkrajujeme hrudky, které cca 3 minuty povaříme v osolené vodě nebo vývaru. Udržujeme teplé.

  • 5

    Polévku rozdělíme do misek, přidáme tvarohové nočky a ihned podáváme.

Komentáře k receptu