Uzený bůček s rybízovo-vínovou omáčkou a křenem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Slanina vepřová
  • 100 g Džem rybízový
  • 400 g Cibule perlová
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 5 dl Masový vývar
  • 5 dl Víno ryzlink
  • 1 kg Vepřový bok uzený
  • 4 polévková lžíce Křen
  • 1 polévková lžíce Divoké koření celé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 794 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 4434 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 131.1 mg
  • Draslík 1166.1 mg
  • Vláknina 2522.3 mg
  • Vitamín A 2522.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzený (libovější) vepřový bůček dáme do hrnce s 1.5 litrem vody. Přidáme k němu očištěnou cibuli, bobkový list, stroužek česneku, sůl a pomalu budeme vařit 60 - 80 minut téměř doměkka. Poté maso vyjmeme, pokrájíme na kousky velikosti sousta. Mladou cibulku perlovku očistíme a odkrojíme zelenou nať.

  • 2

    Mezitím připravíme omáčku. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. V pánvi rozškvaříme nadrobno pokrájenou uzenou slaninu. Přidáme k ní pokrájenou cibuli a osmažíme ji dorůžova. Poté přidáme rybízovou marmeládu bez zrníček, červené víno a silný čistý vývar. Do omáčky přimícháme 1 lžíci čerstvě pomletého divokého koření, přidáme 2 jarní cibule, maso a společně za občasného promíchání vaříme asi 10 minut.

  • 3

    Oloupeme, omyjeme křen a jemně nastrouháme. Zelenou nať z cibulky perlovky pokrájíme zešikma na proužky.

  • 4

    Maso a cibuli vyjmeme z omáčky, ozdobně je rozložíme na talíře, posypeme křenem a dozdobíme cibulovou natí. K masu přilijeme omáčku a servírujeme.

Komentáře k receptu