Telecí brzlík na černém pivu

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 320 g Telecí brzlík
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1.2 l Voda pitná
  • 1.5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
  • 2 cl Víno madeira
  • 1.5 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 165 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 436 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 206 mg
  • Draslík 450.5 mg
  • Vláknina 2178.3 mg
  • Vitamín A 2178.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí brzlík odblaníme, omyjeme, povaříme 5 minut v osolené vodě (0,7 dl + 1 lžička soli). Jakmile brzlík zbělá, vložíme ho ihned do studené vody (0,5 dl). Z vychladlého brzlíku odstraníme případné chrupavčité části.

  • 2

    Očištěnou cibuli pokrájíme na malé kostičky, snítku šalvěje omyjeme a lístky otrháme a polovinu posekáme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm osmažíme dorůžova cibuli, přidáme šalvěj, cukr a za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat. Přilijeme černé pivo, 2 cl Madeiry, povaříme asi 5 minut. Poté přidáme telecí fond, do omáčky vložíme brzlík a pod pokličkou dusíme asi 10-15 minut. Brzlík vyjmeme, omáčku přecedíme a dochutíme solí i pepřem.

  • 3

    Brzlík nakrájíme na tenké úhledné plátky, poklademe je na talíře, polijeme omáčkou, ozdobíme lístky šalvěje a servírujeme.

Komentáře k receptu