Jablkový koláč s mandlemi a smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Jablka
  • 30 g Mandle
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 20 g Tuk
  • 150 g Mouka polohrubá
  • 50 g Cukr vanilka
  • 8 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 120 g Zakysaná smetana
  • 60 g Cukr moučkový
  • 20 ml Mléko polotučné
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 662 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 498.4 mg
  • Draslík 511.4 mg
  • Vláknina 9443 mg
  • Vitamín A 9443 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme mouku, kypřící prášek a promícháme. Přidáme dva žloutky, mléko a vypracujeme těsto. Máslo nakrájíme na malé kostičky a zapracujeme do těsta. Formu na koláč vymažeme tukem, vložíme do ní těsto, rozprostřeme po ploše a vytvarujeme zvýšené okraje. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Jablka rovnoměrně nasypeme na koláč, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut.

  • 2

    Mezitím do zakysané smetany přidáme tři žloutky, vanilkový cukr, mleté mandle, a důkladně rozmícháme. Nalijeme na koláč a pečeme ještě 10 minut.

  • 3

    Koláč naporcujeme, upravíme na dezertní talířky a podáváme vlažný.

Komentáře k receptu