Vařená čočka s grilovanými mušlemi a krevetami pro alergiky na vejce, ořechy a lepek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 3 g Máslo čerstvé
  • 200 g Čočka červená
  • 50 g Koriandr čerstvý
  • 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Kmín mletý
  • 1 ks Cibule
  • 12 ks Krevety tygří - loupané
  • 0.5 ks Chilli paprička
  • 12 ks Hřebenatka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 3 polévková lžíce Chilli omáčka
  • 1 polévková lžíce Zázvor nakládaný
  • 3 polévková lžíce Olej kukuřičný
  • 3 polévková lžíce Limetková šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 357 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 277 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 45.3 mg
  • Draslík 854.5 mg
  • Vláknina 12864 mg
  • Vitamín A 12864 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.1 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a osušíme mušle hřebenatky. V misce smícháme chilli omáčku a limetkovou šťávu. Vložíme do ní krevety, 30 minut je marinujeme.

  • 2

    Oloupeme cibuli i česnek, nasekáme nadrobno, zázvor pokrájíme na malé kousíčky.

  • 3

    Připravíme kastrol, ve kterém zahřejeme máslo. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli, česnek, zázvor a opékáme, dokud nezměknou. Přisypeme kmín, chilli, cayenský pepř a ještě minutu smažíme. Neustále mícháme.

  • 4

    Přidáme do kastrolu čočku a zalijeme vodou. Počkáme, dokud čočka nepřijde k varu, poté ztlumíme oheň a vaříme asi 25 minut, čočka musí být měkká, ale nesmí být rozvařená. Mícháme.

  • 5

    Odstavíme, přidáme citronovou šťávu, smetanu, osolíme a opepříme. Vložíme do misky a necháme na teplém místě.

  • 6

    Připravíme gril a zahřejeme ho.

  • 7

    Mušle hřebenatky rozkrojíme na dva kusy (jsou-li větší), menší ponecháme vcelku. Potřeme je kukuřičným olejem.

  • 8

    Z každé strany grilujeme krevety, vytažené z marinády, po přibližně dvě minuty, mušle asi 30 sekund z každé strany.

  • 9

    Čočku ozdobíme nakrájenou chilli papričkou a lístky koriandru. Podáváme společně s grilovanými mušlemi hřebenatkami a krevetami.

Komentáře k receptu