Vařená čočka s grilovanými hřebenatkami a krevetami pro alergiky na mléko
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
- 200 g Čočka červená
- 50 g Koriandr čerstvý
- 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Cibule
- 12 ks Krevety tygří - loupané
- 0.5 ks Chilli paprička
- 12 ks Hřebenatka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Zázvor mletý
- 3 polévková lžíce Chilli omáčka
- 2 polévková lžíce Smetana sójová
- 3 polévková lžíce Olej kukuřičný
- 3 polévková lžíce Limetková šťáva
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 392 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 11 g
- Sodík 281 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 47.3 mg
- Draslík 926 mg
- Vláknina 14140 mg
- Vitamín A 14140 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.5 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omyjeme a osušíme mušle hřebenatky. V misce smícháme chilli omáčku a limetkovou šťávu. Vložíme do ní krevety, 30 minut je marinujeme. 
- 
                                2Oloupeme cibuli i česnek a nasekáme nadrobno, zázvor pokrájíme na malé kousíčky. 
- 
                                3Připravíme kastrol, ve kterém zahřejeme máslo. Přidáme nadrobno rozsekanou cibuli, česnek a zázvor. Opékáme, dokud nezměknou, poté přisypeme kmín, chilli, cayenský pepř a ještě minutu smažíme. Neustále mícháme. 
- 
                                4Přidáme do kastrolu čočku a zalijeme vodou. Počkáme, dokud čočka nepřijde k varu, poté ztlumíme oheň. Vaříme asi 25 minut, čočka musí být měkká, ale nesmí být rozvařená. Mícháme. 
- 
                                5Odstavíme, přidáme citronovou šťávu, sójovou smetanu, osolíme a opepříme. Vložíme do misky a necháme na teplém místě. 
- 
                                6Připravíme gril a zahřejeme ho. 
- 
                                7Mušle hřebenatky (jsou-li větší) rozkrojíme na dva kusy, menší ponecháme vcelku, potřeme je kukuřičným olejem. 
- 
                                8Z každé strany grilujeme 2 minuty krevety, mušle jen asi 30 sekund z každé strany. 
- 
                                9Čočku ozdobíme rozkrájenou chilli papričkou a lístky koriandru. Podáváme společně s grilovanými mušlemi hřebenatkami a krevetami. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        