Perníkové řezy s pomerančovou kůrou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 450 g Mouka polohrubá
  • 20 g Kypřicí prášek do perníku
  • 200 g Cukr krupice
  • 150 g Med včelí
  • 70 g Ořechy vlašské
  • 200 g Cukr moučkový
  • 3 ml Citronová šťáva
  • 3 ml Pomerančová šťáva
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 dl Mléko polotučné
  • 1.6 dl Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Koření perníkové
  • 1 polévková lžíce Kakao
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 490 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 22 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 63.8 mg
  • Draslík 93.7 mg
  • Vláknina 3740.5 mg
  • Vitamín A 3740.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.1 mg
  • Vitamín E 5.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky s prosátou moukou a kypřícím práškem přidáme vejce, cukr, perníkové koření, mléko, med, vanilkový cukr, 150 ml oleje. Elektrickým šlehačem vyšleháme hladkou hmotu, kterou rozdělíme na dva díly.

  • 2

    Plech vymažeme zbylým olejem, vysypeme trochou mouky. Do prvního dílu přimícháme kakao, rozmícháme a vlijeme těsto na připravený plech. Do druhého dílu těsta dáme jemně pomleté ořechy, opět promícháme a rozetřeme na povrch kakaového těsta.

  • 3

    Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme 35-40 minut. Po upečení necháme perník vychladnout v plechu.

  • 4

    V kastrůlku přivedeme vodu k varu, vsypeme cukr, nahrubo nastrouhanou citrónovou a pomerančovou kůru, vlijeme citrónovou a pomerančovou šťávu. Suroviny za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až do zahoustnutí na hladkou a hustou směs. Polijeme jí ihned vychladlý perník a necháme vychladnout v lednici.

  • 5

    Vychladlý perník s tuhou polevou krájíme na stejné a úhledné čtverce.

Komentáře k receptu