Jogurtový chléb domácí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 g Mouka žitná celozrnná
  • 450 g Jogurt bílý
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 273 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 141 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 26.9 mg
  • Draslík 263.3 mg
  • Vláknina 16263.2 mg
  • Vitamín A 16263.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava pečení: Pečící plech vymažeme lžící másla a vysypeme 2 lžícemi mouky, Na pomoučení válu odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 190 °C.

  • 2

    Těsto: V hlubší míse smícháme oba druhy mouky, jedlou sodu, cukr a lžičku soli. V bílém jogurtu rozšleháme jedno celé vejce a spolu s moučnou směsí vypracujeme hladké těsto,které by mělo být vláčné. Na pomoučeném válu z důkladně prohněteného těsta vypracujeme bochník kulatého tvaru, který nařízneme nožem do tvaru kříže, aby se těsto lépe propeklo. Připravený chléb přemístíme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut do zlatohněda.

  • 3

    Hotový domácí chléb necháme vychladnout na děrované podložce, aby z něj rovnoměrně vycházela pára. Tento domácí chléb servírujeme studený, rozkrájený na krajíce, buď jako slanou delikatesu, nebo jako obyčejný chléb k zeleninovým, sýrovým nebo masitým pokrmům.

Komentáře k receptu