Vepřové žebírko s hrozny a šafránovou rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Vepřové kotlety
  • 400 g Hroznové víno
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 200 ml Rýže loupaná
  • 300 ml Voda pitná
  • 200 ml Víno červené
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Cibule
  • 2 špetka Šafrán
  • 0.1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 801 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 677 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 139.5 mg
  • Draslík 883.7 mg
  • Vláknina 6633.7 mg
  • Vitamín A 6633.7 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.5 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži přebereme, vypereme a scedíme. Rozehřejeme troubu na 170°C.

  • 2

    Na polovině másla necháme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme scezenou rýži a za stálého míchání 0.5 minuty opékáme. Zalijeme vodou, přidáme šafrán, osolíme a důkladně zamícháme, aby se rýže u dna nepřichytila. Chvíli povaříme, zakryjeme pokličkou a dáme na 20 minut dusit do trouby.

  • 3

    Vepřové kotlety naklepeme, ostrým nožem uvolníme kost, osolíme je, okořeníme pepřem a skořicí a po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji, celkem 8-10 minut. Opečená žebírka uložíme do tepla, šťávu podle chuti osolíme, zalijeme červeným vínem, přidáme 1 lžičku cukru a asi 5 minut provaříme.

  • 4

    Mezitím na zbylém másle prohřejeme hroznové víno.

  • 5

    Hotovou rýži před podáváním načechráme vidličkou, upravíme na talíře, přelijeme polovinou šťávy, na rýži položíme žebírka, obložíme prohřátými kuličkami vína a přelijeme druhou polovinou šťávy.

Komentáře k receptu