Dušená telecí játra se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Játra telecí
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 419 kcal
  • Sacharidy 4 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 405 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 154.3 mg
  • Draslík 64.5 mg
  • Vláknina 119.3 mg
  • Vitamín A 119.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 183.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí játra zbavíme blanek a žilek, omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.

  • 2

    Ve větším rendlíku rozpálíme olej s máslem (60 g) a celá játra z každé strany zprudka orestujeme do zlatohněda. Poté přilijeme vodu, mléko a pod pokličkou dusíme játra do měkka. Během dušení játra potřeme několikrát rozpuštěným máslem (40 g), dusíme přibližně 15 - 20 minut. Když jsou játra měkká, vyjmeme je, nakrájíme na plátky, odložíme do druhého teplého rendlíku a zakryjeme poklicí, aby nevychladla. Vývar z jater vydusíme, k omastku přidáme dvě lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme hovězí vývar, základ omáčky vaříme pomalu 10 minut, poté ji ochutíme solí, čerstvě pomletým bílým pepřem a dolijeme sladkou smetanu na zjemnění chuti. Necháme přejít varem, následně omáčku přecedíme přes síto na játra. Necháme prohřát a hned podáváme.

Komentáře k receptu