Telecí řízky se sušeným ovocem
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 80 g Mrkev kořen
 - 80 g Celer bulvový
 - 80 g Pórek
 - 60 g Meruňky sušené
 - 60 g Švestky sušené
 - 60 g Hrozinky
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Solamyl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 ks Bobkový list
 - 0.5 l Voda pitná
 - 1.5 kg Telecí kýta
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 87 g
 - Sodík 393 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 232.5 mg
 - Draslík 1188.8 mg
 - Vláknina 4742.9 mg
 - Vitamín A 4742.9 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0.1 mg
 - Vitamín C 2.4 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí kýtu očistíme, nasolíme, opepříme a obalíme v mouce. Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Zbylé ovoce propláchneme horkou vodou a necháme okapat.
 - 
                                2
Maso v pekáči osmažíme na másle ze všech stran, přidáme k němu zeleninu, bobkové listy, podlijeme vývarem a v předehřáté troubě pečeme pod poklicí. Během pečení maso otáčíme a je-li třeba, přilijeme vodu. Po hodině k masu přidáme sušené ovoce a dusíme další hodinu.
 - 
                                3
Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Z výpeku odstraníme bobkové listy, zašleháme ve smetaně rozmíchaný škrob a za stálého míchání provaříme.
 - 
                                4
Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou s ovocem.