Hovězí řízky nadivoko

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Hovězí maso zadní
  • 60 g Mouka pšeničná hladká
  • 80 g Mrkev kořen
  • 80 g Celer bulvový
  • 80 g Petržel kořen
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 50 g Sádlo škvařené
  • 120 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 ml Zakysaná smetana
  • 600 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Pepř černý celý
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 683 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 241 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 169.6 mg
  • Draslík 256.1 mg
  • Vláknina 4169.7 mg
  • Vitamín A 4169.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.5 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a obalíme v 30 g mouky. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky, cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.

  • 2

    Řízky osmažíme z obou stran na másle dozlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku přidáme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Poté k cibuli přidáme zeleninu, koření a ještě chvíli smažíme. Do směsi vrátíme řízky, zalijeme horkou vodou, přidáme ocet a pod poklicí na mírném plameni dusíme, až je maso měkké. Podle potřeby přilijeme horkou vodu.

  • 3

    Udušené maso vyjmeme, šťávu zahustíme zbylou moukou, kterou jsme rozšlehali ve smetaně a za stálého míchání, na mírném ohni vaříme alespoň 5 minut. Na závěr přidáme zakysanou smetanu a cukr. Omáčku poté přecedíme a přelijeme jí řízky.

Komentáře k receptu