Telecí řízky pražské

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 100 g Šunka dušená
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 plátek Telecí kýta
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 165 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 298 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 145 mg
  • Draslík 103.8 mg
  • Vláknina 5471.5 mg
  • Vitamín A 5471.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Řízky na okrajích pouze utřeme navlhčenou utěrkou. Kraje odblaníme, na několika místech nakrojíme, aby se nám nekroutily. Poté je naklepeme, osolíme, upravíme tvar a zaprášíme moukou.

  • 2

    Na pánvi rozehřejeme máslo a upravené řízky na něj vložíme a pečeme po obou stranách zhruba 3-5 minut, záleží na tloušťce řízků. Dáváme pozor, aby se máslo nepřipalovalo.

  • 3

    Hotové řízky pokládáme na horkou mísu. Šťávu na pánvi podlijeme trochou vývaru, krátce povaříme a poté šťávou přelijeme řízky.

  • 4

    Zároveň na menší pánvi rozehřejeme máslo, zlehka opečeme šunku nakrájenou na kostičky, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, chvilku podusíme, přidáme rozšlehaná osolená vejce a necháme směs ztuhnout.

  • 5

    Takto připravenou směs podkládáme na řízky na horké míse. Řízky obložíme hlávkovým salátem zakapaným citrónovou šťávou a dílky citrónu.

Komentáře k receptu