Knedlíčky s uzeným po tyrolsku
Suroviny
- 150 g Uzené maso vařené
 - 90 g Slanina vepřová
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 5 ks Žemle tuková
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 3 l Voda pitná
 - 2.5 dl Mléko polotučné
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 654 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 625 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 144.2 mg
 - Draslík 413.2 mg
 - Vláknina 465.8 mg
 - Vitamín A 465.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Polotvrdé žemle rozkrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Slaninu i uzené vařené maso pokrájíme na nudličky. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme. Šalotky očistíme a drobně pokrájíme. V pánvi osmažíme slaninu, jakmile začne růžovět, přimícháme šalotku, zpěníme ji a přidáme petrželku. Vše osmažíme téměř do zlatova, po chvíli vyklopíme do mísy s žemlemi. V misce vyšleháme vejce se solí, pepřem, přilijeme mléko, prošleháme a směs vlijeme na rohlíky. Promícháme, přidáme mouku, uzené maso, vejce a těsto důkladně promísíme, poté je necháme asi 20 minut odpočinout. Jeden bílek vyšleháme na pevný sníh a zlehka zapracujeme do těsta. V hrnci přivedeme k varu asi 3 litry osolené vody.
 - 
                                2
Z těsta mokrýma rukama vytvarujeme knedlíčky ve tvaru šišek o průměru přibližně 4 cm, dlouhé asi 8 cm. Vhazujeme je opatrně do vody a pomalu je vaříme po dobu 12 minut. Knedlíčky během vaření promícháváme. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou a hned podáváme.