Špagety na boloňský způsob pro děti
Suroviny
- 150 g Hovězí svíčková
- 50 g Špagety, Makarony
- 125 ml Protlak rajčatový sterilovaný
- 800 ml Voda pitná
- 200 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Olej olivový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Hlíva ústřičná
- 1.5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 236 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 5 g
- Sodík 230 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 21 mg
- Draslík 496.6 mg
- Vláknina 6951 mg
- Vitamín A 6951 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso omyjeme a pomeleme na masovém strojku. Očistíme cibuli se stroužkem česneku a oboje pokrájíme nadrobno. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Malý kousek hlívy ústřičné (1 lžíce) omyjeme a pokrájíme na tenké proužky.
-
2
V hlubší pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přimícháme mleté maso, hlivu a restujeme 3 minuty. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou mrkev a společně restujeme další 1 minutu. Primícháme rajčatový protlak, dochutíme třtinovým cukrem, bobkovým listem a přilejeme hovězí vývar (nebo bujón) bez soli. Pánev zakryjeme pokličkou a pomalu vše vaříme 15-17 minut. Hovězí maso omyjeme a pomeleme na masovém strojku. Očistíme si cibuli se stroužkem česneku a oboje pokrájíme nadrobno. Mrkev oškrábeme, omyjeme aa nastrouháme nahrubo. Malý kousek hlívy ústřičné (1 lžíce) omyjeme a pokrájíme na tenké proužky.
-
3
Mezitím v druhém hrnci přivedeme vodu do varu. Vložíme do ní na malé kousky polámané špagety, přidáme 1 lžičku oleje a špagety uvaříme doměkka podle návodu na obalu. Poté je scedíme a případně je ještě pokrájíme na menší kousky.
-
4
Uvařenou omáčku s masem (bez bobkového listu) rozmixujeme tyčovým mixérem na konzistenci, kterou potřebujeme podle věku dítěte. Omáčkou přelejeme špegety, zamícháme a rozdělíme na porce. Jednu porci podáváme hned teplou, druhé 2 porce po vychladnutí si můžeme dát do malých kelímků a zamrazíme je.