Mořský okoun pečený na víně s čerstvým fenyklem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 57 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Kapary sterilované
  • 750 g Brambory
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 100 g Olivy zelené
  • 200 ml Víno bílé
  • 200 ml Vývar rybí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Fenykl čerstvý
  • 6 ks Rajčata
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Okoun mořský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 296 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 1412 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 7.7 mg
  • Draslík 1414.8 mg
  • Vláknina 19811.7 mg
  • Vitamín A 19811.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.1 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištený a omytý velký fenykl nakrájíme na tenké plátky, jemné fenyklové lístky potrháme a odložíme. Masitá zralá rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Kapary z nálevu promyjeme v sítku a necháme okapat. Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Očistíme si velkou cibuli (nebo 2 menší) a pokrájímme ji na tenké plátky.

  • 2

    Vykuchané mořské okouny zbavené šupin omyjeme, osušíme, posypeme solí, drceným kmínem a čerstvě pomletým pepřem.

  • 3

    Troubu si předehřejeme na 200°C. Pekáč s máslem položíme na plotnu, jakmile je máslo rozehřáté, osmažíme na něm cibuli téměř dozlatova, (smažíme přibližně 5 minut), přidáme pokrájené brambory, 1/2 nakrájených plátků fenyklu, rajčata, směs promícháme, zalijeme ji bílým suchým vínem a vaříme asi 7 minut, pokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Poté přelejeme brambory rybím vývarem, přimícháme vypeckované olivy, kapary a znovu vše promícháme. Celý povrch pokryjeme druhou polovinou plátků z fenyklu s drobnými lístky. Směs posypeme solí, čerstvě pomletým pepřem, na ni položíme oba okouny a dáme do středu trouby. Okouny pečeme 30 minut, během pečení okouny opatrně obrátíme.

  • 4

    Na velkou servírovací mísu položíme upečené okouny, obložíme je upečenou zeleninou, okouny i zeleninu polejeme výpekem a hned horké servírujeme.

Komentáře k receptu