Králík pečený na slanině, česneku a kořenové zelenině

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Slanina vepřová
  • 100 g Anglická slanina
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Králík
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Bobkový list
  • 5 ks Jalovec
  • 8 ks Nové koření celé
  • 5 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1233 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 1477 mg
  • Bílkoviny 134 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 378 mg
  • Draslík 1787.4 mg
  • Vláknina 11414.5 mg
  • Vitamín A 11414.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.5 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté porce mladého králíka osolíme, posypeme drceným kmínem a čerstvě posypaným pepřem. Troubu si předehřeme na 200°C.

  • 2

    Kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli s česnekem oloupeme, omyjeme a pokrájíme vše na plátky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a necháme odkapat. Polovinu nakrájených plátků vepřové a anglické slaniny poklademe do pekáče, na ně položíme porce králíka, přidáme bobkové listy, nové koření, jalovec, maso podlijeme přibližně 100ml vody, pekáč zakryjeme a vložíme do trouby.

  • 3

    Po 30 minutách maso obrátíme, mezi porce dáme pokrájenou zeleninu, přidáme petrželovou a celerovou nať, zbývajícími plátky slaniny poklademe na maso a přilijeme přibližně 100ml vody. Pekáč dáme znovu do trouby a pečeme dalších 30-35 minut. Během pečení maso obracíme a poléváme výpekem.

  • 4

    Po hodině pečení, když je maso téměř měkké, odkryjeme poklici, maso polijeme výpekem a pečeme do doby, dokud maso nezíská zlatohnědou kůrku. Během pečení nesmíme zapomenout občas maso polévat výpekem, případně podlít vodou.

Komentáře k receptu