Špenátová polévka (zdravotní)

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 7 g Sůl
  • 30 g Celer bulvový
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 30 g Petržel kořen
  • 600 g Špenát listový čerstvý
  • 40 g Vejce slepičí
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Mrkev kořen
  • 200 g Telecí kosti
  • 350 ml Mléko polotučné
  • 1.5 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 113 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 334 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 28.8 mg
  • Draslík 364.6 mg
  • Vláknina 3492.6 mg
  • Vitamín A 3492.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.9 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kosti dobře omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Zalijeme je studenou vodou, osolíme a uvedeme do varu. Vaříme je zvolna nejméně 2 hodiny.

  • 2

    Do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou a na tenčí plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, doměkka ji uvaříme a vývar scedíme.

  • 3

    Dávku prosáté mouky za občasného promíchání na sucho opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem z kostí a zeleniny.

  • 4

    Uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně půl hodiny.

  • 5

    Ke konci varu přilijeme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.

  • 6

    Špenát očistíme, spaříme a jemně nasekáme nebo nameleme. Zamícháme jej do procezené polévky, krátce povaříme, přilijeme rozmíchaná vejce a necháme je srazit.

  • 7

    Nakonec polévku zjemníme máslem, dochutíme solí a krátce převaříme.

Komentáře k receptu