Špenátová polévka s balkánským sýrem a krutonky
Suroviny
- 50 g Cibule
 - 200 g Sýr balkánský
 - 100 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 400 g Špenát listový čerstvý
 - 600 ml Vývar zeleninový
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Chléb toastový
 - 2 ks Máta
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 775 kcal
 - Sacharidy 94 g
 - Tuky 118 g
 - Sodík 2217 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 90 g
 - Cholesterol 59.2 mg
 - Draslík 1227.5 mg
 - Vláknina 22896.3 mg
 - Vitamín A 22896.3 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43 mg
 - Vitamín E 4.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na rozpáleném oleji orestujeme na kousky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Ochutíme solí a pod pokličkou asi 10min podusíme.
 - 
                                2
Poté vmícháme mouku, přidáme část rajčat nakrájených na menší kousky a dusíme dalších 5min. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a přidáme špenátové listy nakrájené na proužky. Vaříme cca 15min.
 - 
                                3
Nasypeme zbytek rajčat, najemno nasekanou mátu a provaříme ještě 5min. Poté rozmixujeme na hladký krém.
 - 
                                4
Pečivo nakrájíme na kostičky a dozlatova osmažíme na rozehřátém másle.
 - 
                                5
Polévku rozdělíme do misek, posypeme krutonky, rozdrobeným sýrem a podáváme.