Čistý rajčatový vývar se sýrovými krutony
Suroviny
- 800 g Rajčata
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 2 krajíc Veka
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Rozmarýn čerstvý
 - 4 ks Pepř bílý celý
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 0.5 ks Bobkový list
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Šalotka
 - 1 ks Bazalka
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.5 l Vývar zeleninový
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 809 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 8.3 mg
 - Draslík 974 mg
 - Vláknina 33565.4 mg
 - Vitamín A 33565.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 67.1 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Řapíkatý celer a šalotku nakrájíme na kousky a opečeme na rozehřátem oleji.
 - 
                                2
Přidáme omytá, na čtvrtky nakrájená rajčata, bylinky, celý pepř, cukr, osolíme a zalijeme vývarem. Necháme přejít varem, přikryjeme, snížíme teplotu a zvolna vaříme 30 minut.
 - 
                                3
Veku nakrájíme na drobné kostičky. Do nepříliš rozehřátého oleje prolisujeme oloupaný česnek a dozlatova opékáme.
 - 
                                4
Přes husté síto procedíme vývar.
 - 
                                5
Vývar znovu mírně povaříme a odstavíme. Solené máslo nakrájíme na malé kousíčky a metlou je zašleháme do vývaru.
 - 
                                6
Vývar rozdělíme do čtyř polévkových šálků a posypeme jemně nasekanou bazalkou. Krutony podáváme zvlášť.