Omáčka smetanová sýrová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 164 kcal
 - Sacharidy 3 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 47 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 0 g
 - Cholesterol 38.8 mg
 - Draslík 0.6 mg
 - Vláknina 44.4 mg
 - Vitamín A 44.4 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 44.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do rendlíku dáme větší část másla, rozehřejeme je a přisypeme polohrubou mouku. Krátce mouku zasmahneme.
 - 
                                2
Poté po částech a za stálého míchání budeme přilévat do jíšky čerstvou nebo kysanou smetanu. Smetanu s jíškou musíme opravdu dobře rozmíchat, aby se nedělaly hrudky.
 - 
                                3
Sýr nastrouháme a vmícháme do omáčky. Dle chuti přisolíme. Pro tyto účely ovšem nepoužíváme goudu ani eidam, neboť ty se po zahřátí táhnou.
 - 
                                4
Sýrovou omáčku používáme na polití vařených vajec, vařenou zeleninu, pudinky, nákypy a můžeme ji použít i na zapékání zeleniny a vajec.