Vepřové přírodní řízky zepečené ve vejcích
Suroviny
- 600 g Vepřová kýta
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 1 dl Voda pitná
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 727 kcal
 - Sacharidy 3 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 690 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 520 mg
 - Draslík 638 mg
 - Vláknina 529.5 mg
 - Vitamín A 529.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.4 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou omytou a osušenou kýtu nakrájíme přes vlákno na plátky (4 kusy). Maso mírně naklepeme, osolíme, ochutíme posypeme čerstvě pomletým pepřem. V pánvi si rozpálíme olej s máslem a řízky osmažíme z každé strany dozlatova, smažíme je přibližně 7-9 minut z každé strany. Vyjmeme je z omastku a odložíme do teplé mísy a uchováme v teple.
 - 
                                2
Do výpeku po řízkách přilijeme horkou vodou a necháme ji vařit 1-2 minuty. Poté vzniklou šťávu necháme vychladnout. Poté do ni přidáme hrubou mouku a důkladně ji vyšleháme dohladka. V misce si ve smetaně rozšleháme vejce se solí, bílým pepřem, přimícháme šťávu s moukou a znovu rozmícháme.
 - 
                                3
Zapékací mísu vytřeme máslem, nalijeme do ní vyšlehaná vejce a mísu dáme do předehřáté trouby na 180°C.
 - 
                                4
Omytou petrželovou nať a pažitku drobně pokrájíme. Jakmile se vejce po chvilce začnou srážet, po celém povrchu poklademe řízky, posypeme je bylinkami a pečeme dozlatova. Porce rozdělíme na talíře a hned podáváme.