Risotto nero
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 565 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 175.3 mg
 - Draslík 380.9 mg
 - Vláknina 3950 mg
 - Vitamín A 3950 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.7 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Olihně pečlivě očistíme. Hlavy s chapadélky a vnitřnostmi vytáhneme ze zbytku těla. Odřízneme hlavy pod očima, tuto část vyhodíme. Chapadélka odložíme k pozdější úpravě. Maso pokrájíme na drobné kousky.
 - 
                                2
Vývar uvedeme do varu, na mírném plameni necháme vařit.
 - 
                                3
Cibulku osmažíme na rozpáleném másle, přidáme maso a necháme opékat. Poté přidáme česnek, rýži, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
 - 
                                4
Víno společně s inkoustem z olihní či sépií vlijeme k rýži a vaříme do vyvaření tekutin. Poté přilijeme naběračku vývaru a opět vaříme (do vyvaření veškerého vývaru). Postup opakujeme až do jeho spotřebování.
 - 
                                5
Odkrojená chapadélka osmahneme na olivovém oleji, poté jimi ozdobíme hotové rizoto a ihned servírujeme.