Husí polévka s paštikou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 100 g Paštika z husích jater
 - 800 g Husí drůbky
 - 100 g Vepřová kůže
 - 200 g Fazole bílé
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 dl Víno červené
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 4 polévková lžíce Strouhanka
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 2 polévková lžíce Husí sádlo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1171 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 132 g
 - Sodík 1241 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 95.5 mg
 - Draslík 689.2 mg
 - Vláknina 9602.1 mg
 - Vitamín A 9602.1 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 60 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem dáme pokrájené kůže ze slaniny do vody a vaříme je pomalu 3 hodiny pod pokličkou. Pokud se voda vyvaří, doplníme ji. Bílé fazole namočíme do studené vody.
 - 
                                2
Druhý den do hrnce s 1 litrem husího bujonu dáme uvařené kůže ze slaniny a bílé fazole. Vaříme pod pokličkou minimálně 1 hodinu, dokud fazole nezměknou.
 - 
                                3
Mezitím v pánvi rozpustíme 2 lžíce husího sádla, přimícháme 4 lžíce strouhanky, husí paštiku, rozetřený česnek a tymián. Promíchanou směs dáme do husího bujonu a vaříme 15 minut. Přilijeme 1 dl červeného vína a vaříme 10 minut.
 - 
                                4
Mezitím v pánvi opečeme klobásu, kterou jsme pokrájeli na kolečka.
 - 
                                5
Polévku podáváme s opečenou klobásou.
 - 
                                6
Husí bujon [29083]:
 - 
                                7
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                8
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                9
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                10
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                11
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.