Skopová kýta po lovecku
Suroviny
- 50 g Cibule
 - 750 g Skopová kýta
 - 50 g Slanina vepřová
 - 5 g Sůl
 - 100 g Tuk
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 10 g Cukr krupice
 - 150 g Zelenina kořenová
 - 2 g Tymián sušený
 - 3 g Jalovec
 - 20 g Mouka pšeničná hladká
 - 80 g Protlak rajčatový
 - 150 ml Víno červené
 - 20 ml Ocet vinný
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 6 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 712 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 530 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 30.6 mg
 - Draslík 718.8 mg
 - Vláknina 29543.9 mg
 - Vitamín A 29543.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso očistíme, omyjeme, prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a prudce opečeme na tuku. Maso vyjmeme a na výpeku osmahneme nakrájenou cibuli a nakrájenou zeleninu, dáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Pak přilijeme vodu, rozšleháme, vložíme jalovec a ostatní koření, kousek pokrájeného citronu, trochu octa, protlak, maso. Za občasného obracení a polévání šťávou dusíme
 - 
                                2
doměkka. Před koncem přilijeme víno. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou, přecedíme přes síto, dokořeníme podle chuti citronovou šťávou a cukrem.