Grilovaný tuňák se šťouchanými brambory, rajčaty a olivami
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 600 g Tuňák obecný
 - 50 g Olivy černé
 - 100 g Rajčata Cherry
 - 1 kávová lžička Pažitka
 - 1 kávová lžička Pažitka
 - 6 ks Brambory
 - 1 ks Šalotka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.2 dl Olej olivový
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 dl Víno bílé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 635 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 308 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 113.3 mg
 - Draslík 1139.4 mg
 - Vláknina 7492.3 mg
 - Vitamín A 7492.3 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.2 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Filety z tuňáka očistíme, rozdělíme na 4 porce, osolíme a vložíme do zapékací mísy, potřené olejem. V troubě, předehřáté na 170 °C pečeme 15 - 18 minut.
 - 
                                2
Mezitím vlijeme víno do vysoké pánve, smícháme s na jemno posekanou šalotkou a necháme zredukovat na cca polovinu množství. Odstavíme, po 2 - 3 minutách metličkou vmícháme na kostičky pokrájené máslo. Přidáme na poloviny překrojená cherry rajčátka, olivy a na jemno nasekanou pažitku.
 - 
                                3
Brambory oškrábeme, uvaříme do měkka, scedíme. Poté rozšťoucháme, přidáme prolisovaný česnek, pažitku, ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme studenou smetanu, zvolna prohřejeme, rozdělíme na talíře, doplníme plátky tuňáka, tomatovým kompotem a ihned podáváme.